30.12.2022 0 коментара

Шафранът е една от най-ценените и скъпи подправки на планетата. Той се използва от векове за медицински, естетически и кулинарни цели. Добива се от цветовете на растението шафранов минзухар, член на семейството на ирисите.

Около 85% от световния му добив се случва в Иран. Там той се използва както в кулинарията, така и за производството на лекарства, багрила и парфюми.

Днес подправката е високо ценена заради уникалния си ароматен вкус и отличителния си цвят, но и заради здравословните ползи, които може да донесе за организма.

Шафранът съдържа над 150 етерични и ароматни съединения.

* Чаят от шафран се смята за надеждно средство срещу депресията при възрастни хора, а в комбинацията с лайки, действа успокояващо и приспивно. Чаят отпуска и предизвиква потене, което ускорява очистването на токсини от тялото.

* Чаят облекчава менструалните болки при жените.

* Подходящ е при стомашни болки и киселини.

* Медицински изследвания доказват, че каротенидите и зеаксантина, присъстващи в шафрана, са изключително близки до наличните в ретината на човешкото око. С тази химична близост се обуславят свойствата на шафрана да забавя макулната дегенерация и свръхпигментацията на ретината. Козметиците препоръчват чая за бистър, свеж и младежки вид на очите.

* Шафранът е богат на витамините А, В1, В2, В3 и С, на желязо, магнезий и фосфор и по-скромни концентрации на цинк, селен и калий. С тази комбинация той е препоръчителен за вегетарианци, за страдащи от анемия и болки в костите.

* Той стимулира паметта и съдържа потенциалната възможност да повлиява върху болести като Алцхаймер и Паркинсон.

* Препоръчва се при сърдечни проблеми, намалява високото кръвно и противодейства срещу натрупването на плаки по вътрешните стени на кръвоносните съдове. Превенция срещу високия холестерол и атеросклероза.

* Шафранът е силен антиоксидант.

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.